9. august 2014

Vann og mat i utlandet

I land med dårlige sanitære forhold kan du reduserer risikoen for sykdommer med å følge disse enkle rettningslinjene:


Drikke vann i utlandet 

Ikke drikk eller puss tennene i vann fra springen når du er i land med dårlige sanitære forhold. For informasjon om det sanitære forholdet i et land kan du besøke nettsidene til  National Travel Health Network and Centre (NATHNAC).

Bruk vann som har vært renset, på flaske, kokt eller behandlet kjemisk. Du bør unngå isklumper i det du drikker. Den mest pålitelige måten å rense vann på er å koke det, men det er ikke alltid mulig. Kjemisk desinfeksjon som klor vil vanligvis drepe bakterier og virus.

Noen parasitter blir ikke alltid drept av klor, så man bør kombinere kjemisk behandling med bruk av spesielle filter.

Mat i utlandet

Noen utviklingsland bruker dyreavfall som gjødsel. Man bør derfor unngå mat som vokser nær bakken som:
  • salat 
  • rå frukt og grønnsaker som ikke er vasket i rent vann eller skrellet av den reisende.
  • fersk eller kokt mat som har blitt stående i romtemperatur
  • upasteurisert melk, ost, iskrem og andre meieriprodukter.
  • rå eller like kokt fisk eller skalldyr
  • mat fra gatehandlere
En tommefinger-regel er at mat som er nylig kokt og serveres varm er trygg. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar