11. august 2014

Er hvitløk supermat?


Hvitløk har blitt brukt i uminnelige tider til både kulinariske og medisinale formål. Nyere forskning har indikert at hvitløk kan hjelpe mot høyt blodtrykk, hjerte- og karsykdommer, kolesterol, forkjølelse og noen kreftformer.

La oss ta en nærmere titt på påstandene om hva hvitløk i kostholdet kan gjøre for din helse.

Høyt blodtrykk
En gjennomgang i 2012 av tilgjengelige bevis for at hvitløk hjelper i behandling av høyt blodtrykk identifiserte en god kvalitets-studie som viser at 200mg hvitløkspulver tre ganger daglig reduserte blodtrykket. Tross dette konkluderte gjennomgangen med at der ennå ikke var nok bevis for å kunne slå fast at hvitløk er et effektivt middel for å behandle høyt blodtrykk.  

Kolesterol
En
grundig gjennomgang fra 2009 av 29 høykvalitetsstudier (som omfattet totalt 1 794 deltagere) konkluderte med at hvitløk ga en moderat reduksjon av kolesterolnivået.

Forkjølelse
En gjennomgang av god kvalitet fra 2012 konkluderte med at det ikke fantes tilstrekkelige bevis for at hvitløkstilskudd kan behandle eller forebygge forkjølelse.

Kreft.
Her er bevisene blandet. En gjennomgang av World Cancer Research fra 2007 konkluderer med at hvitløk sannsynligvis forebygger tarm-kreft.
En nyere gjennomgang i 2009 av den beste forskningen på mennesker konkluderte med at der ikke er troverdige bevis for at hvitløk hjelper mot tarm-kreft, men at der kan være indikasjoner på at det kan ha en positiv innvirkning på andre kreftformer.

Oppsummert er bevisene svake, og er ikke gode nok til å konkludere med at man bør bruke hvitløkstilskudd som forebyggende helsetiltak. Hvitløk er uansett en flott smakstilsetning i matlaging.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar