Helsedirektoratet har ansvar for å gi det norske samfunnet råd og
anbefalinger som grunnlag for god helse.
Anbefalingene har siden 1954 blitt jevnlig revidert for å møte
samfunnsutviklingen og endringer i kostholdsvanene.
Retningslinjene tar utgangspunkt i ernæringssituasjonen i Norden og er ment å gjelde for friske mennesker med lav til moderat fysisk aktivitet. Disse retningslinjene er fortsatt gjeldene, men siden 2006 har en arbeidsgruppe fra Nasjonalt råd for ernæring, hatt som oppgave å oppdatere nyere forskning innen området kosthold og helse. På bakgrunn av dette har Nasjonalt råd for ernæring gitt ut sine nyeste kostråd til den norske befolkningen.
Diss kostrådene er blitt
sammenfattet til: ” Nøkkelråd for et sunt kosthold”:
- Spis minst fem porsjoner grønnsaker, frukt og bær hver dag.
- Spis grove kornprodukter hver dag.
- La magre meieriprodukter være en del av det daglige kostholdet
- Spis fisk til middag to til tre ganger i uken. Bruk også gjerne fisk som pålegg.
- Velg magert kjøtt og magre kjøttprodukter. Begrens mengden bearbeidet kjøtt og rødt kjøtt.
- Velg matoljer, flytende margarin og myk margarin, fremfor hard margarin og smør.
- Velg matvarer med lite salt og begrens bruken av salt i matlagning og på maten.
- Unngå mat og drikke med mye sukker til hverdags.
- Velg vann som tørstedrikk.
- Ha en god balanse mellom hvor mye energi du får i deg gjennom mat og drikke, og hvor mye du forbruker gjennom aktivitet.
Kalorier per treningstime
Kalorier i matvarer
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar