9. august 2014

Sannheten om karbohydrater

"Karbo" har blitt et fy-ord i den senere tid, spesielt i slankeverden.

"Karbo er fy" slagordet fra enkelte ernæringseksperter har gjort viktigheten av karbohydrater for kroppen uklart.

Det er et stort utvalg type karbohydrater, og ikke alle karbohydrater er ille. Vi bør redusere mengden sukker i dietten, men det finnes gode bevis for at stivelse og fiber er bra for helsen.

Mange mennesker får ikke nok fiber - og alle bør ha minst 18g per dag.

Hva er karbo?

Karbohydrater er en hovedkilde til energi. Når vi får i oss karbohydrater, blir mesteparten omgjørt til glukose som er drivstoff for cellene inkludert hjerne og muskler.

Det finnes tre typer karbohydrater: sukker, stivelse og fiber:
  • Sukker finnes naturlig i mat som frukt, juice, melk og grønnsaker og tilsettes i mange typer mat, spesielt søtsaker, kjeks og brus. Husk at sukker er karbohydrat, men ikke all karbohydrat er sukker. 
  • Stivelse er laget av mange sukkerenheter som er knyttet sammen og finnes i mat som kommer fra planter. Mat med mye stivelse gir en gjevn og sakte tilførsel av energi til kroppen. 
  • Fiber finnes kun i mar fra planter. Fiber er positivt for fordøyelsen og noen typer fiber kan ha en positiv effekt på kolesterolnivået. 
Tabell for glykemisk indeks i matvarer
Tabell for glykemisk belastning i matvarer
Tabell for kalorier i matvarer 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar