20. september 2014

Risikofaktorer for søvforstyrrelser

Hvis noen du kjenner noen som sparker og slår seg mens de sover, kan det være fordi de har noe som kalles REM-søvn atferdsforstyrrelse eller RBD.











Forskerne sier nå at de har identifisert noen av de risikofaktorene som bidrar til at RBD, som de mener kan være en forløper til nevrodegenerative sykdommer som Parkinsons. Over halvparten av personer med RBD utvikle en nevrodegenerativ sykdom, ifølge American Academy of Neurology.

Når folk uten denne lidelsen er i REM-søvn (den korte tiden når du faktisk drømmer), er musklene deres vanligvis i en tilstand av lammelse (atonia), ifølge Cleveland Clinic. Mennesker med RBD derimot, flytter kroppen sin mens de drømmer.

Den nye studien i tidsskriftet Neurology, identifiserer miljømessige risikofaktorer for RBD, som inkluderer røyking, hodeskade, plantevernmidler eksponering, lav utdanning og jordbruk.

Det som er unikt med studien er at den inkluderte data fra 13 institusjoner i 10 land, og inkluderte 347 tilfeller av REM-søvn atferdsforstyrrelse og 347 kontrollpersoner matchet etter alder og kjønn. Det gjør den til den største undersøkelsen av RBD hittil.

"Inntil nå, vet vi ikke mye om risikofaktorer for denne lidelsen, bortsett fra at det var mer vanlig hos menn og hos eldre mennesker," forklarte studie-forfatteren Dr. Ronald B. Postuma ved McGill University Health Centre i Montreal, i en uttalelse. "Vi ønsket å undersøke om risikofaktorer for REM-søvn-forstyrrelse var lik de for Parkinsons sykdom eller demens."

"En av de mest interessante sidene ved dette arbeidet er likheter og forskjeller mellom risikofaktorer for RBD og Parkinsons sykdom,» skrev Stanford University nevrologene Dr. Shannon Sullivan og Christian Guilleminault og Dr. Carlos Schenck, en psykiater ved University of Minnesota, alle forfattere av en lederartikkel i Neurology.

Søvnforstyrrelser påvirker millioner av amerikanere. The National Institutes of Health anslår at 25% til 30% av voksne, tenåringer og barn er berørt av søvnforstyrrelser som har vist seg å bidra til uførhet, sykdom og død.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar