20. september 2014

6 måter å bli mer lykkelig på

Vi opplever alle følelsesmessige høyder gjennom hele livet - med en jobb forfremmelse, på vår bryllupsdag, med fødselen av et barn. Men disse øyeblikkene gi bare midlertidige følelser av lykke, og eksperter sier at det alene ikke er nok til å oppnå sann lykke.

Lykken er ikke bare en følelsesmessig tilstand. Tiår med forskning beviser at det går mye dypere. Faktisk viser forskning at mennesker som er glade lever et lengre og sunnere liv. Den gode nyheten er at å generere bedre lykke er noe vi alle kan gjøre uavhengig av vårt miljø eller genetikk.
Her er syv måter å øke livstilfredshet:

1. Start med å endre holdning.
En Harvard Universitets studie fant ut at optimister ikke bare er lykkeligere, men at de har 50% mindre sannsynlighet for å ha hjertesykdom, hjerteinfarkt eller hjerneslag. Det viser seg at det å holde et positivt syn faktisk gir beskyttelse mot hjerte-og karsykdommer.

2. Lær av folk som allerede er lykkelige.
Danmark har fått topplasseringen på Europakommisjonens "Eurobarameter" for trivsel og lykke hvert år siden 1973. Da FN gikk på jakt etter den lykkeligste nasjonen i verden, ble Danmark rangertesom nummer 1. Så hva gjør danskene mer fornøyd med livet? Jada, ting som levealder, brutto nasjonalprodukt og en lav-korrupsjons-sats hjelper. Men det generelle nivået av lykke i Danmark har mer å gjøre med den generøsiteten som er vanlig blant innbyggerne, deres frihet til å gjøre livsvalg og et sterkt sosialt støttesystem. Danskene ser ut til å finne en god balanse mellom jobb og privatliv. Enkelt sagt: De gjør ikke overarbeid. Gjennomsnittlig arbeidsuke i Danmark er 33 timer - bare 2% av danskene jobbe mer enn 40 timer i uken.

3. Fokus på opplevelser.
Studier viser at mennesker som fokuserer på erfaringer over "ting" har høyere nivåer av tilfredshet, lenge etter at øyeblikk av erfaring har passert.
For mye ting har en tendens til å føre til gjeld, for ikke å nevne tid og stress forbundet med å holde alle disse bilene, klærne, etc. Forskere sier at når folk fokusere på opplevelser, føler de en større følelse av vitalitet eller "være i live" under den erfaring og etterpå. Det bringer deg også mentalt nærmere menneskene rundt deg, som kan bidra til at du blir lykkeligere.

4. Bygg opp ditt sosiale nettverk.
Ved ganske enkelt å være sosial, kan du bremse ned din biologiske alder. Forskning viser at et sterkt sosialt støttesystem kan forkorte våre telomerer.
Telomerer er det på våre DNA-kromosomer som indikerer vår mobile alder.
Andre studier har vist at ensomhet fører til høyere forekomst av depresjon, helseproblemer og stress. Løsning: Ha minst en nær venn til å øke ditt lykke nivå og helse.

5. Frivillig.
Gleden av å hjelpe andre starter tidlig. En 2012 studie fant ut at barn foretrekker å gi fremfor å få. Forskere ga to grupper av småbarn snop og deretter spurte en gruppe om å gi sine godbiter bort. Barna som ga bort sine godbiter viste større lykke om å dele sine eiendeler.
Offeret trenger ikke å være stor - tidligere forskning har funnet ut at å donere så lite som 25 kr på andre har følelsesmessige fordeler.
Å utføre handlinger av godhet, frivillig arbeid og å donerer penger øker lykke ved å forbedre din følelse av fellesskap, formål og selvbilde.

6. Det er bare å begynne å le.
Når vi ler, reduseres stresshormonene våre og våre endorfiner stiger.
Å ler er også bra for hjertet.
Studier viser at kroppene vår ikke kan skille mellom falsk og ekte latter, Så du kan til og med fake det før du gjør det. Le i bilen, i dusjen - tvinge deg selv til å begynne å le noen minutter hver dag.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar