9. august 2014

Er sjokolade sunt?

Studier av kakao-drikkende folkegrupper i Mellom-Amerika har vekket interessen for mulige helsefordeler med sjokolade.
Chocolate

Forskere observerte at Kuna-indianere i Panama, som drakk mye kakao, hadde svært lavt blodtrykk som er en ledende årsak til hjertesykdommer.

Sjokolade innholder kakao, og merkevare-eksperter har prøvd å knytte sjokolade til helsefordelene fra kakao.

Finnes det bevis for at sjokolade er sunt?

Bevisene

Blodtrykk
Forskning viser at kakao-produkter, inkludert mørk sjokolade, kan senke blodtrykket noe. Kritikerne har påpekt at forskningen kun har vært over kort tid (2 til 8 uker), men forskerne forsvarer seg med at kakao'ens effekt på blodtrykk er godt forstått og at mer omfattende forskning er unødvendig.

Kreft
Begrensede dyre-studier indikerer at kakao-rik diett kan ha en beskyttende effekt mot tarmkreft. Det er så langt ikke gjort nok til å konkludere om det kan ha en beskyttende effekt på mennesker.

Stress
I et begrenset forskningsforsøk i 2009 fikk 30 friske mennesker 40g mørk sjokolade hver dag. Etter 14 dager ble det målt en reduksjon av stresshormoner. Studien har blitt kritisert for å ha vært for begrenset i omfang og tid. I tillegg var den finansiert av en sjokoladeprodusent.


Konklusjon?
Alison Hornby, som er talsperson for det britiske diabetisforbundet, mener at ulempene med sjokolade for det allermeste veier tyngre en fordelene. I sjokolade er det ofte mye sukker å fett i tillegg til kakao, noe som gjør den svært energirik og har en uheldig påvirkning på vekt og sykdommer. Litt mørk sjokolade kan være fungere greit i en ellers sunn diett konkluderer Hornby.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar